Tips voor een aansprekende videoproductie

25 augustus 2017
 Categorie├źn: Audiovisueel, Blog

Delen

Veel van ons krijgen in ons leven vroeger of later te maken met een fenomeen video. Een enkel verdient zelfs zijn geld met het schieten van afbeeldingen of het filmen van beeld. De meerderheid ziet de resultaten hiervan verschijnen in de krant, op de televisie of via het internet, maar laat de camera zelf meestal liggen waar hij ligt. Toch geeft de komst van de smartphone de telefoonbezitter meer kansen om eigenhandig een video op te nemen. Hoe vaak verschijnen op het journaal geen beeld van het laatste nieuws gefilmd door een voorbijganger met toevallig een mobiele telefoon op zak? Ook voor sollicitaties kunnen bedrijven vragen om een videopitch in plaats van een motivatiebrief. Kandidaten presenteren zich door middel van een ander medium. U bent nooit te oud om de techniek, die snel verandert, in de vingers te krijgen.


Een videoproductie met tempo

Achter de computer of laptop tikt u in eigen woorden een bericht. Op het beeld tellen plotseling andere facetten mee dan puur de inhoud. Ineens gaat het ook om wat de kijker ziet en dat hij zich niet verveeld tijdens de videovertoning. Nieuw videomakers zouden er dus wijs aan doen om zich dat te realiseren voordat ze gaan filmen. Voortaan heeft ook geluid een aandeel in het uiteindelijke resultaat van de productie. Met muziek kan de maker de video erg sturen. Eenzelfde scene komt in heel ander daglicht te staan met een andere muziekkeuze. Aan de montagetafel heeft u de kans om de proef op de som te nemen en zelf te ervaren wat de muzieknummers uitrichten. Veel van de scenes draait u waarschijnlijk opnieuw uit onvrede of om ze te vergelijken voordat u definitief kiest. Tijdens het schrijven wist een druk op de knop al het voorgaande werk in een klap uit. Daarnaast laat een videoproductie het toe om een scene van verschillende oogpunten te filmen. Dit visuele aspect heeft een brief natuurlijk niet.


Het nut van de videoproductie

In een situatie met schokkend en landelijk nieuws komt u niet aan monteren toe. Het journaal kort uw fragment hoogstens wat in om het in de uitzending te passen. Een onscherp beeld weegt minder zwaar als de filmer de eerste is die het fragment in een televisieprogramma of op sociale media brengt. In het geval van een sollicitatie vergt het opnemen van de video meer aandacht. Van begin tot eind moet alles tot in de puntjes verzorgt zijn om de mogelijke werkgever te overtuigen. Heeft u weinig ervaring met een video filmen? Begin dan in het klein met een korte boodschap die u bijvoorbeeld via WhatsApp stuurt naar een jarig familielid. Breng het licht op orde, hou de camera goed recht en actie maar!

Kijk bij John Bake Postproductions te Amsterdam voor een productiebedrijf met de juiste ervaring in postproductie.